Een watertoren voor de school in Siganar

We werken ook voor de middelbare school van Siganar. Dit is een plattelandsschool in de Zuid-Senegalese regio Casamance met ca 250 leerlingen. Deze school beschikt over een oppervlakte van 9 hectare. We hebben voor deze school gekozen omdat er een positieve actieve sfeer heerst. Docenten en leerlingen onderhouden samen een bananenplantage en een moestuin waarvan de opbrengsten de school en de leerlingen ten goede komen. De bananenplantage heeft tijdens het droge seizoen veel te lijden gehad, omdat de watervoorziening gebrekkig is. Er is wel een waterput bij de school, maar die is niet diep genoeg en bovendien vergt het ontzettend veel inspanning om het water emmertje voor emmertje naar boven te halen.

Een pomp en een watertoren

Mede dankzij de royale steun van Stichting Destino in Brielle en jullie bijdragen hebben de metselaars, Yafaye en zijn mannen, een watertoren en twee bassins gebouwd bij deze school en was er voldoende geld om een pomp en zonnepanelen aan te schaffen. Zodra de pomp en de zonnepanelen geplaatst zijn, beschikt de school over voldoende schoon, stromend water: een wereld van verschil! Het begieten van bananenbomen en moestuin wordt nu veel makkelijker, zodat tijd en aandacht beter kan worden besteed aan het onderhoud van de tuin en de uitbreiding van de bananenplantage. Dit betekent meer opbrengst voor de school en een jeugd die leert via de land- en tuinbouw een eigen inkomen te genereren en met geld om te gaan. 

Land- en tuinbouw

Land- en tuinbouw biedt veel perspectieven in deze regio. Het is voor de mensen een manier om in hun onderhoud te voorzien. Lange tijd trok de jeugd naar de stad om werk te zoeken, maar de laatste jaren herontdekken zij de landbouw en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling. Landbouw biedt niet alleen werk aan de bevolking, maar kan er ook voor zorgen dat Senegal minder producten hoeft in te voeren.  Hoe meer jongeren werk op het land vinden, des te minder ze de neiging zullen hebben om naar Europa te trekken.

Lesboeken

Wij zijn nog niet klaar in dit land en wij zijn heel erg geïnspireerd om nog veel meer te doen. Maar zonder jullie steun kunnen we weinig. Wij zijn ook druk bezig om het boekenfonds uit te breiden. Vorige week hebben we dankzij jullie hulp weer 500 lesboeken kunnen aanschaffen, maar ook deze school heeft nog een grote behoefte aan lesboeken voor de belangrijkste vakken, zoals wiskunde, natuurkunde, Frans en Engels.