Opknappen van klaslokalen, uitboren van waterput en bouw watertoren voor het collège van Youtou

Bram, die de zomer van 2020 zes maanden in Senegal vastzat vanwege de lockdown, heeft veel nieuwe contacten gelegd en andere scholen in de regio bezocht.
Hij heeft onder andere het collège van Youtou bezocht. Youtou is een afgelegen dorp, een boottocht van een uur verwijderd van de bewoonde wereld. Het dorp leeft in volledige autarchie. Er is geen elektriciteit en geen internet. De bevolking leeft van de rijst- en fruitteelt, palmwijnproductie en visvangst. De school beschikt over een paar zonnepanelen waar dorpsbewoners hun telefoon komen opladen. Het collège van Youtou bestaat sinds 2005 en telt ca. 250 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Lambert, de directeur van de school vertelt met trots dat ondanks de ongunstige omstandigheden de school het best presterende collège van het departement is met een slagingspercentage van 95 % tot 100 %.

Voor deze school hebben wij in 2021 vier leslokalen laten opknappen, van twee lokalen moest de vloer geheel vernieuwd worden. Verder zijn zes ijzeren deuren geplaatst in het gebouw van de directie, ter vervanging van houten deuren die ernstig door termieten waren aangetast. We hebben voor deze school ook een fotokopieerapparaat, een computer en een omvormer aangeschaft voor aanpassing van de zonne-energie.

Verder kampte de school met een waterprobleem. De waterput stond een deel van het jaar droog. We hebben deze uitgeboord tot een diepte van 25 meter, zodat nu het hele jaar door voldoende drinkwater beschikbaar is. We hebben een pomp en zonnepanelen aangeschaft en een watertoren van vijf meter hoog laten bouwen voor het noodzakelijke verval. Alleen het loodgieterswerk en de aansluiting van de zonnepanelen moet nog gebeuren. Hier is al geld voor gereserveerd en zodra we terugkeren naar Senegal zullen we deze werkzaamheden hervatten. Wij laten nooit werkzaamheden uitvoeren als niemand van ons niet aanwezig is.