Skip to main content

Verbouwing

We hebben een in zeer slechte staat verkerende ruimte omgebouwd tot mediatheek: bibliotheek, studieruimte, projectieruimte en computerruimte in één. Van een lokale Française hebben we een groot aantal Franstalige boeken gekregen.

De computers hopen we in 2020 te kunnen leveren, zodra er weer geld is. De beamer hadden we vorig jaar al gekocht.

Er zijn houten boekenkasten gemaakt voor de bibliotheek evenals voor de kamer van de directeur en die van de conciërge.

We hebben ca. 40 schoolbanken laten opknappen, deels waren hiervan alleen nog de stalen frames over, deels zaten houten panelen los. De timmerman heeft ze allemaal weer netjes opgeknapt.

Tijdens de paasvakantie, die hier wat vroeg viel, zijn 3 leslokalen die in erbarmelijke staat verkeerden, opgeknapt. Nieuwe vloeren, treden voor de ingang en alles keurig wilt geschilderd. De kinderen konden hun ogen niet geloven toen ze na de vakantie weer op school kwamen.

Sportterrein

We hebben de kosten betaald van het egaliseren van het toekomstige sportterrein. Met een paar kleine ingrepen kan nu het sportterrein in gebruik worden genomen. Een enorme voorruitgang als je bedenkt dat op dit moment een veld achter het politiebureau wordt gebruikt dat een kilometer verderop ligt aan de overkant van een drukke weg.

Dankzij VV Brielle hebben we 25 voetbalshirts aan de school kunnen schenken.

Schoolboeken en lesmiddelen

Toen we aankwamen in Dakar hebben we 340 lesboeken wiskunde aangeschaft. Een mooie aanvulling van het boekenfonds van de school. We hadden eerder al 450 lesboeken Engels en 100 lesboeken wiskunde gekocht. Later in het jaar zijn er 427 boeken voor Frans en 300 voor SVT biologie/geologie aangeschaft. Dit betekent dat nu alle leerlingen over lesboeken Engels, wiskunde, Frans en SVT beschikken.

Daarnaast hebben we schoolbenodigdheden aangeschaft, zoals schriften, pennen, driehoekjes, gradenbogen etc.

Lessen

Ten slotte hebben we hier weer een aantal lessen gegeven en ik ga hier nog mee door. Deze lessen worden door leerlingen en docenten erg gewaardeerd omdat we met deze lessen nieuwe elementen toevoegen aan het lesprogramma.

YEP Africa

We zijn een samenwerking aangegaan met Yep Africa. Deze Nederlandse organisatie geeft empowerment trainingen in Gambia met zeer positieve resultaten. De trainingen zijn gericht jongeren bewust te maken van het feit dat zij zelf kun situatie kunnen veranderen en werk kunnen vinden/creëren. Dit betekent een omschakeling van een passieve naar een proactieve houding. Na de training blijven ze in een netwerk elkaar stimuleren. Er zijn in Gambia al ca. 1000 jongeren getraind en de meeste van hen hebben werk gevonden. Gezien deze positieve resultaten hebben we besloten samen met YEP Africa trainingen in Senegal te gaan opzetten. Inmiddels is er een train de trainer-cursus opgezet voor 4 Senegalese aspirant trainers.