Skip to main content

Het waren enerverende momenten in maart toen in Nederland de lockdown werd afgekondigd. Wij waren net twee weken in Senegal. Dingen raakten in een stroomversnelling. Senegal besloot zijn grenzen te sluiten. De trainers van YepAfrica*), die op 13 maart in Gambia waren aangekomen, keerden vrijwel meteen in paniek op 16 maart terug naar Nederland! Familie en vrienden belden en appten ons uit Europa. “Kom alsjeblieft terug, het gaat helemaal mis in Afrika” Het zou een megaramp worden voor Afrika, miljoenen mensen zouden overlijden. Wat moesten we doen? Veel tijd om over na te denken hadden we niet. Michiel vertrok donderdag 19 maart met een vriend van ons naar Gambia en kon met veel kunst en vliegwerk op 21 maart op een laatste vlucht naar Nederland komen. Enkele dagen later werden ook de grenzen van Gambia gesloten.

Ik besloot te blijven, ondanks alle onheilsprofetieën uit Europa. Ik vertrouwde erop dat Afrika het aankon. Bovendien, we hadden net 8 computers gekocht in Dakar, de werkmensen waren begonnen met het opknappen van de 4 lokalen. Iemand moest hier toch blijven om de werkzaamheden te begeleiden. En ja, ik had momenten van twijfel en onzekerheid, maar ik wilde me niet door mijn angsten laten leiden.

En inderdaad, de rampscenario’s werden niet bewaarheid. De Senegalese overheid heeft snel en adequaat gereageerd op de situatie waardoor een ramp is voorkomen. Het sluiten van de grens was een goede maatregel, want de besmettingen kwamen uit Europa. Het reizen tussen de departementen werd verboden en ineens stonden er overal bakken met water en flessen met handgel in de winkels en bij de pinautomaat. Aan de ingang van het dorp werd een medische post geïnstalleerd die bij iedereen de temperatuur opnam. Er wordt veel getest en besmette personen worden meteen in quarantaine geplaatst. Tot nu toen zijn slechts 24 mensen in Senegal overleden aan de gevolgen van Covid 19. Heel bijzonder om juist op dit moment hier te zijn en deze gebeurtenissen met de Afrikanen te beleven en goed om te zien dat zij het ondanks alle voorspellingen het veel beter doen dan Europa. Enigszins triomfantelijk constateren zij dat “Europa zich zorgen maakt om ons, maar wij maken ons meer zorgen over Europa.”

Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. Vier klaslokalen zien er nu tiptop uit, hagelwitte muren, opgeknapte schoolbanken en zwart gepoederde schoolborden Alle computers zijn aangesloten op internet en centrale printer en de computerruimte annex bibliotheek is nu helemaal ingericht. De school was in verband met de crisis tijdelijk gesloten , maar gaat op 2 juni weer open. De leerlingen krijgen dan computerles van een bevlogen jongeman die ook de bibliotheek gaat beheren. Zijn hobby is lezen en zijn streven is ook de leerlingen daarvoor te interesseren.

Ondanks alle ontberingen is het dus een fantastische periode geworden voor Senegal Studieplan en voornamelijk ook door jullie financiële bijdragen. Dankzij jullie kunnen we de 450 leerlingen van de school betere kansen bieden op de toekomst, want de school is inmiddels een van de beste van het departement! De leerlingen zijn trots op hun school.

Rest nu nog de aanleg van het sportterrein waar we nu niet aan toegekomen zijn. Dat wordt ons objectief voor volgend jaar.