Skip to main content

Na een boottocht van een uur door een vrijwel ongerept natuurgebied waar ooievaars, pelikanen en andere watervogels leven, legt de boot aan in dit afgelegen dorp, waar altijd een ontvangstcomité klaarstaat om je te verwelkomen. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Youtou is volledig zelfvoorzienend, er is geen stromend water en geen elektriciteit en de bevolking leeft nog op traditionele wijze, de meeste mensen zijn animistisch. Ons project hier betreft de middelbare school met ca. 250 leerlingen en met een opmerkelijk hoog slagingspercentage.

We zouden uiterlijk 8 uur ‘s morgens vertrekken. Ik zou Bouba en zijn collega’s, de schilders, naar de boot te brengen. Inmiddels waren er al 4 leslokalen opgeknapt en die gingen ze schilderen samen met de ruimtes voor directeur en docenten. Jo, de veerman, had mij op het hart gedrukt om op tijd bij de aanlegsteiger aan te komen. Het werd laag water en daarom moest de boot op tijd vertrekken. Ik leek de enige te zijn die zich daar druk om maakte. Om half negen reden we eindelijk weg uit Cap Skirring. Ik naast de chauffeur, de schilders achter in de open bak van de pick-up. Het was een spannende rit via sluipwegen om demonstraties, die op dit moment hier overal plaatsvinden, te vermijden. We moesten ook een paar keer stoppen omdat iemands pet weggewaaid was. We kwamen natuurlijk veel te laat aan, maar Jo kwam vrolijk op ons afgestapt. Ik had me voor niets druk gemaakt, de boot kon gewoon vertrekken. We hadden al het materiaal meegenomen en de school had voor kost en onderdak gezorgd bij een familie in het dorp, want ze zouden er een week gaan bivakkeren. Tientallen blikken verf, kwasten, schuurpapier, en niet te vergeten het kooktoestel om de ataya, lokale thee, op te bereiden. Want wat is een leven in Senegal zonder ataya?

Gisteren kwam Bouba ineens vrolijk lachend langs bij me langs. Ze waren weer terug in Cap Skirring. Ze hadden een fantastische week gehad en waren heel gastvrij ontvangen door een familie daar, al hadden ze in Youtou wel heel ander eten dan ze gewend waren. Vol trots liet hij de foto’s zien van de werkzaamheden. Iedereen was blij, de docenten, de leerlingen en ook de schilders. Wij maken er een punt van om met de lokale mensen te werken, zo verschaffen wij werk en creëren goodwill bij de bevolking.

Er is de afgelopen weken veel gebeurd in Youtou. Naast de 4 leslokalen die nu helemaal klaar zijn, is er een put geboord tot 25 meter diep voor schoon drinkwater. Verder h
ebben we voor de directie een computer en een kopieermachine aangeschaft en hebben we een UPS laten installeren, die de door zonnepanelen opgewekte stroom omvormt.

Het is de bedoeling dat we volgende week met de laatste klus daar starten: de aanleg van een 4 meter hoge watertoren met pomp en waterreservoir voor stromend water naar toiletten en kranen. Een ongekende luxe ?

Wil je nog een bijdrage leveren voor deze watertoren? Met onze projecten kun je er zeker van zijn dat elke euro goed terecht komt. Wij doen dit vanuit ons hart en we zitten er bovenop.

NL62 TRIO 0338 6548 28 t.n.v. Stichting ONG Education

Op onze website kun je volgen welke projecten worden uitgevoerd: www.senegalstudieplan.nl